Ontdek 125 jaar Feyen

Van 1899 tot 2024

125 jaar Feyen

Sinds 1899

Het gezegde “Van je familie moet je het hebben” heeft binnen Feyen een diepe betekenis. In 1914 zette Bruin Feyen de stap om de ‘grossierderij in biscuit, pepermunt, chocolade & suikerwerken’, opgericht in 1899 door zijn oom Hendrik Spijkman, over te nemen. Hij vestigde zich in het monumentale havenpand “Het Arsenaal” in Coevorden. In de beginjaren zette de ondernemende Feyen zich actief in om zijn producten via agentschappen door heel Nederland te verspreiden. In 1922 verwierf Bruin zelfs nationale bekendheid met zijn eigen merk pepermunt en een innovatieve marketingaanpak voor die tijd. De pepermuntrollen en -dozen bevatten spaarpunten die ingewisseld konden worden voor geschenken, welke Bruin persoonlijk importeerde uit Japan. Later breidde het assortiment uit met koloniale waren zoals thee, koffie en levensmiddelen. De zonen Klaas en Jacob namen het roer over. Begin jaren ’70 volgde Jan, zoon van Jacob, zijn vader op aan het hoofd van het bedrijf. Onder zijn leiding groeide het familiebedrijf uit tot een succesvolle zelfbedieningsgroothandel, naast de verkoop van eindejaarsgeschenken.

Haven jaren 20 Feyen

125 jaar Feyen: Koffiespecialist

Wil je ook een heerlijke kop koffie op het werk? We vertellen er graag alles over!

125 jaar Feyen in beeld

Een carrousel van 1899 tot heden

Een ‘korte’ beschrijving van 125 jaar ondernemersgeschiedenis binnen een familieorganisatie is lastig. Er is veel te vertellen en terug te vinden vanaf de oprichting tot en met het heden. Binnen alle aanpassingen door de jaren heen is de basis altijd de grossierderij/groothandel geweest. Altijd in voedings- en genotsmiddelen, met een andere nadruk binnen het assortiment en een wisseling in afzetmarkten. De kern is al 125 jaar hetzelfde. Echter wat aan wie en hoe er wordt verkocht, is altijd mee veranderd met de tijdsgeest. Dat is de kracht van de ondernemers in het bedrijf geweest en dat is ook de reden dat het bedrijf nog steeds bestaat. Tevens het kunstje dat door het huidige bestuur nog steeds in praktijk wordt gebracht. Hieronder volgt een carrousel van 125 jaar Feyen. Achter de foto’s zit een link naar een bijzonder verhaal over de betreffende periode.

Arsenaal Coevorden, het oude Feyen pakhuis

1899

Oprichting Feyen

Koek- en banketbakkerij

1900-1914

Uitbreiding

Arsenaal Coevorden, het oude Feyen pakhuis

1914

Het Arsenaal

Arsenaal Coevorden, het oude Feyen pakhuis

1920

Marketing jaren 20

Arsenaal Coevorden, het oude Feyen pakhuis

1923

Diefstal

Arsenaal Coevorden, het oude Feyen pakhuis

1944-1945

Oorlogsjaren

Arsenaal Coevorden, het oude Feyen pakhuis

1946-1959

Grossier B. Feijen

Arsenaal Coevorden, het oude Feyen pakhuis

1969

Verhuizing Krimweg 20

Arsenaal Coevorden, het oude Feyen pakhuis

1975

Groothandelscentrum

Arsenaal Coevorden, het oude Feyen pakhuis

1989

Verhuizing Data 7

Arsenaal Coevorden, het oude Feyen pakhuis

1996-2008

Transformatie Feyen

Arsenaal Coevorden, het oude Feyen pakhuis

2003

Start Anl’eau water

Collega operator controle en reparatie

2012

Eigen service en techniek

Collega operator controle en reparatie

2015

1899 Koffie

Collega operator controle en reparatie

2022

Koffiespecialist en PSO

Collega operator controle en reparatie

2024

Duurzaam nieuw pand

Ontdek 1899 koffie

Vanuit onze jarenlange ervaring en kennis hebben wij ons eigen koffielabel 1899 ontwikkeld, met een compleet aanbod van melanges en toebehoren. 

Haven jaren 20 Feyen

Koffiespecialist Feyen

In het hele koffietraject

Als koffiespecialist beheersen we het hele koffietraject: van melangeren en branden van de koffie in eigen koffiebranderij tot de afstelling in je koffiemachine, en daarmee zorgen wij er voor dat er lekkere koffie uit je koffiemachine komt. Door zelf het ambacht van koffiebranden volledig te beheersen, hebben we zelf invloed op de kwaliteit en smaak van de koffie, en dat proef je. Dat kan onze koffie specialist John Krikken je als geen ander vertellen. John is een gedreven ‘SCA Barista professional’ en ‘Roast Master’, en heeft daarmee een diepgaande expertise op het gebied van branden proeven en samenstellen van koffies.

En omdat we de koffie in onze eigen ambachtelijke branderij door mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt laten branden en verpakken, zorgen we ook nog eens voor werkgelegenheid voor deze kwetsbare groep mensen. Kortom, onze eigen 1899 ambachtelijke koffie is met recht ‘bewust goede koffie’ te noemen.

Professioneel partner Feyen

Voor de koffievoorziening

Als professioneel partner voor de koffievoorziening hebben we een eigen technische dienst, en leveren we op bestelling, of routebezorging of via  comfort operating een compleet assortiment van, veelal gecertificeerde, food en non-food producten voor in en rond de koffiemachine. Dat doen we met ons eigen label 1899, maar ook met andere A-merken zoals Douwe Egberts en Rombouts. We zijn niet merk gebonden, we adviseren op basis van de wensen van onze klanten.

Daarbij werken we in samenwerking met onze klanten en leveranciers voortdurend verder aan verduurzaming van ons assortiment en diensten. Om dit te realiseren nemen we zelf het initiatief en, gaan we duurzame samenwerkingsverbanden aan met klanten ne leveranciers om samen tot een grotere sociaal maatschappelijke impact te komen. Bijvoorbeeld door middel van:

  • Koffiedroes- en bekerrecycling
  • Sociaal inclusiever ondernemen (PSO certificaat trede 3)
  • Duurzaam transport
  • Duurzaam assortiment
Collega operator controle en reparatie

Een duurzaam nieuw pand

Onze plannen op het gebied van duurzaamheid

We kijken er naar uit om in september ons nieuwe pand te mogen betrekken. Naast dat we weer van 3 locaties naar 1 locatie gaan en we met alle collega’s weer bij elkaar op 1 plek kunnen werken, gaat ons nieuwe pand een duurzaam thuis worden voor onze toekomstige ontwikkelingen. Met de zonnepanelen op ons pand streven we er naar om in onze eigen energie behoefte te voorzien. Niet alleen voor het inpandige stroomverbruik, maar ook voor ons transport. Omdat de zon niet altijd schijnt, onderzoeken we ook de mogelijkheid voor een (kleine) windmolen. Voor inpandige verlichting maken we vooral gebruik van daglicht door over de volle lengte van het pand een licht doorlatende want te plaatsen. Dit is aan de noordzijde, zodat we wel profiteren van het daglicht maar geen direct zonlicht en warmte op opgeslagen producten krijgen. In de donkerere dagen gaat een inductielichtvoorziening zorgen voor de verlichting. Voordelen van inductie licht zijn onder andere: comfortabel licht (geen flikkeringen), laag stroomverbruik, zeer lange levensduur en een lage warmte ontwikkeling. Bij kouder weer zorgen warmtepompen voor de verwarming. Het regenwater laten we afvloeien naar de wateren aan de zij- en achterkant van onze kavel.

Hieronder berichten over de voortgang van de bouw van ons pand.

Nieuwe pand