In 1899 begint Hendrik Spijkman een banketbakkerij aan de Frieschestraat in Coevorden. De appel valt niet ver van de boom, want zijn vader is banketbakker in Smilde. Een oprichtingsakte of inschrijving bij de Kamer van Koophandel, toen nog een aangelegenheid van de gemeente, is er niet. Op het oudste uittreksel van de KvK, gedateerd op 9 mei 1921, wordt als tijdstip van vestiging 1899 genoemd. Op zich niet vreemd dat het uittreksel uit 1921 stamt, omdat toen de handelsregisterwet werd ingevoerd. Franse terminologie was erg populair eind 19e eeuw, dus werd het al snel een confiseur genoemd. Gezien de vele advertenties waarin knechten, leerlingen, bedienden en reizigers (vertegenwoordigers/verkopers) gezocht werden, groeide de confiseur snel. Ook werd Hendrik depothouder van de ‘General Wine Company’. De reden dat later ook personeel gezocht werd met slijters ervaring.
Voor 1920 werden Kamer van Koophandel gegevens per gemeente vastgelegd. Na 1920 werden deze gegevens in 36 regionale kamers vastgelegd. Helaas is het archief van de Kamer van Koophandel van de gemeente Coevorden verloren gegaan. Wel hebben we een krantenadvertentie uit 1899, waarin H. Spijkman een flinke 2e bakkersknecht zoekt.
Bron: Provinciale Drentsche en Asser courant
21-08-1900
Bron: Nieuwsblad van het Noorden 23-01-1901
Bron: Provinciale Drentsche en Asser courant
16-01-1899
Bron: Provinciale Drentsche en Asser courant
01-06-1900