SUP (Single Use Plastic) wetgeving

Beker update

 

Volgens de SUP wetgeving zouden alle plastic wegwerpbakjes en -bekers worden verboden, hieronder vallen ook de kartonnen koffiebekers vanwege het laagje (bio)plastic.

De papercup is echter goed te recyclen via bijvoorbeeld de al bestaande Bekervriend route, hieronder in het kort een samenvatting over de bekers en moties:

 • 26-10-2023
  De moties die zijn ingediend omvatten o.a. de wens om de papercup nog wel te mogen gebruiken onder een aantal voorwaarden waaronder de eigenschap dat deze niet meer dan 5% (bio)plastics mogen bevatten.

De aangenomen motie is nog geen definitieve wetswijziging.

 • 14-12-2023

Het definitieve besluit is door Demissionair staatssecretaris Heijnen van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaatstaatssecretaris uitgesteld “Met de aanpak die ik nu kies, heeft mijn opvolger in een nieuw kabinet maximaal de handen vrij om een keuze te maken“(quote Heijnen, bron NOS))

 • 01-01-2024

Er is dus in principe een verbod op het gebruik van de papercup maar mag deze in de toekomst onder voorwaarden nog wel worden gebruikt als de aangenomen moties leiden tot een definitieve wetswijziging.

Voorwaarden

  • De papercup mag niet meer dan 5% (bio)plastics bevatten.
  • De bekers kunnen aantoonbaar worden gerecycled.
  • Ingezamelde bekers kunnen voor 100% worden gerecycled.

In afwachting van een definitief besluit van de nieuwe regering biedt Feyen de volgende bekers aan:

Hardcups

– Lowbudget plastic hardcups

– Kwalitatieve hardcups zoals de Kappu cup 

Porselein

– Lowbudget porselein zoals de Mammoet automaten mok

– Kwalitatieve porseleinen mokken en/of bekers zoals de Barts serie.

Voorbeeld porselein: budget en premium

 

Papercups

– Neutrale papercup 180 cc

(zodra leverbaar de 5% plastics neutrale papercups)

 

Vooralsnog blijven we de nog aanwezige papercup leveren, met in een later stadium de 5% papercup inclusief het bekerretoursysteem.

Jouw duurzame koffiespecialist

Duurzame facilitaire dienstverlening op het gebied van koffie, koffiemachines en toebehoren, precies op maat voor jouw organisatie. Dat is pas ontspannen koffie drinken.