Samen voor impact
Wij verkrijgen een groot aandeel in Bakkie Koffie B.V. ook wel bekend als Drents Bakkie, ontstaan vanuit een van de ontwikkelplekken van Toolbox Emmen. Het afgelopen jaar is er door ons, samen met Drents Bakkie flink geïnvesteerd in mensen en middelen om een mooie samenwerking tot stand te krijgen. Samen gaan wij voor impact.
Droesrecyclen
Naast het branden van de ambachtelijke koffie wordt de samenwerking ook nog uitgebreid met het zogenaamde droesrecyclen. Bakkie is een sociale, circulaire koffiebrander en is net als wij ook bezig met de circulaire ontwikkeling rondom het recyclen van koffiedroes (ook wel koffiedik) en koffiebekers. Met elk vers gezet bakje bonenkoffie, creëer je koffiedroes. Dit innovatieve idee is ontstaan doordat er heel veel koffiedroes als restafval wordt weggegooid terwijl het in beginsel een schitterende grondstof kan zijn voor verschillende toepassingen, zoals energie, materialen en voedzame tuinaarde. Wij stimuleren beide klanten actief om mee te doen aan dit recyclingproces. De reacties van ondernemers zijn tot dusver allemaal enthousiast. Deze duurzame werkwijze en dit circulaire proces maken dus niet alleen Feyen en Drents Bakkie enthousiast.
Van gecertificeerde koffieboon tot vruchtbare grond
Van gecertificeerde koffieboon tot vruchtbare grond Feyen neemt op de route van levering de afsluitbare tonnen met koffiedroes mee terug. Deze afsluitbare tonnen worden bij Drents Bakkie geleegd, verzameld in een grote bak en ontdaan van vervuiling zoals koffiefilters, roerstaafjes en bekers. De tonnen worden na het legen industrieel gereinigd, om te hergebruiken. Het snel en efficiënt inzamelen en het werken met gereinigde afsluitbare tonnen komt ten goede in de waarde van de koffiedroes. Deze koffiedroes wordt nu vooral ingezet als bodemverbeteraar op verschillende locaties in de omgeving van de koffiebranderij in Emmen. Behalve koffiedroes als grondverbeteraar zijn wij ook betrokken bij een groep innovators op het gebied van koffiedroes recyclen. Onder andere PreZero, Stenden University en Milling Company Europe zijn betrokken bij dit circulaire project, waar valorisatie van koffiedik voorop staat. We zijn volop in ontwikkeling en spelen in op kennis en kansen van verschillende lokalen partijen.