1 juli ook statiegeld voor klein PET

Statiegeld plastic flessen
Vanaf 1 juli 2021 zit er € 0,15 statiegeld op kleine plastic flesjes frisdrank en water. Dat bedrag wordt in rekening gebracht bij de aankoop van het flesje, en krijg je terug als je het flesje weer inlevert bij een innamepunt.  
 

Hoe herken ik een statiegeldfles? 

Vanaf 1 juli 2021 kun je grote én kleine statiegeldflessen herkennen aan dit logo: 

Overgang van oud naar nieuw

Een nieuw systeem invoeren kan bijna niet in één keer. Na 1 juli 2021 zullen er nog een tijdje kleine plastic flessen zónder statiegeldlogo worden verkocht. Voor die flesjes betaal je geen statiegeld. Uiteraard krijgt je bij inlevering ook geen geld terug.
Ook wij zijn verplicht om € 0,15 statiegeld te heffen op kleine plastic flessen. Op grote flessen blijft het statiegeld € 0,25.

 

Welke flessen?

Alleen de plastic (meestal pet)flessen van frisdranken en waters vallen in het statiegeldsysteem. Dus niet de flessen van sap of zuivel of de glazen bierflesjes. Op hervulbare bierflesjes blijft statiegeld zitten; ze kunnen gewoon ingeleverd worden op de gebruikelijke plekken.

 

Innamepunten

Er komen veel meer innamepunten. Sommige locaties, zoals grotere supermarkten en bemande tankstations langs de snelweg zijn straks verplicht om statiegeldflessen in te nemen.
Het wordt een open inleversysteem: je kunt inleveren bij alle innamepunten. Het maakt niet uit waar je de flessen hebt gekocht.
 

Impact: 900 miljoen extra statiegeldflessen

Boven op de 600 miljoen grote statiegeldflessen per jaar komen er zo’n 900 miljoen kleine statiegeldflessen. Het totaal aantal flessen met statiegeld wordt dus meer dan verdubbeld. Dat heeft veel gevolgen voor alle partijen in de keten.
Meer informatie vind je op Statiegeldnederland.nl.

Recente nieuwsberichten

2015: 1899 Koffie

2015: 1899 Koffie

In 2014 besloten we een Private Label koffielijn te starten als aanvulling op ons assortiment. Vooral daar waar we met Douwe Egberts koffie en...

2015: 1899 Koffie

2015: 1899 Koffie

In 2014 besloten we een Private Label koffielijn te starten als aanvulling op ons assortiment. Vooral daar waar we met Douwe Egberts koffie en...

2003: Start Anleau

2003: Start Anleau

In 2003 werden we benaderd of we het dealerschap van Anl’eau mineraalwater op ons wilden nemen. Water drinken was toen een hype, en werd toen gezien...