De koffieprijzen zijn flink gestegen, maar hoe komt dat eigenlijk?
In Brazilië, goed voor 35% van de mondiale koffie oogst, zijn er klimaatgebeurtenissen geweest die er voor zorgen dat de (verwachte) oogsten lager (gaan) uitvallen. Een periode van droogte werd gevolgd door een periode van vorst. Dat was niet alleen slecht voor de koffiebessen, maar ook voor de koffieplanten zelf. Door het daardoor opnieuw moeten planten van koffieplanten kan het 5 jaar duren voordat de koffieplanten ‘volwassen’ zijn en weer een gelijke oogstopbrengst hebben.
Normaal gesproken vangen koffieproducenten het verschil in oogsten op met aangelegde voorraden, maar met deze dramatisch lage oogst en de oogstverwachtingen voor de komende jaren lukt dat nu niet. Door gelijkblijvende vraag naar koffie kan een prijsstijging niet uitblijven.
Daar komt ook bij dat ongebrande koffiebonen met zeecontainers vanuit Zuid- en Midden-Amerika (en Azië en Afrika) naar Europa toe worden vervoerd. Door een wereldwijd tekort aan zeecontainers en sterk gestegen brandstofprijzen wordt de koffie nog duurder.
Vervolgens moeten de ongebrande koffiebonen nog de koffiebrander in, en verpakt worden, maar ook de gasprijs en de kosten van verpakkingsmaterialen zijn gestegen.
Prijsstijging, Fairtrade
Dat we nu meer gaan betalen voor de koffie is wel zo eerlijk. De koffieproducerende boeren hebben met de mislukte oogsten en nieuwe beplanting van de koffieplanten te maken met minder inkomsten en stijgende lasten. Doordat nu aan de boeren ook een hogere prijs voor de oogopbrengsten wordt betaald, krijgen ze de kans om hun plantages te herstellen.
Zijn er verdere prijsstijgingen te verwachten?
Ja. Doordat ‘prijs dempende’ voorraden worden aangesproken voor productie, en doordat handelaren elkaar de tent uit vechten om nieuwe voorraden veilig te stellen, zijn er verdere prijsstijgingen te verwachten. Ook Corona beperkingen leiden tot verstoringen in de koffieproducerende keten, en deze zullen ook in de koffieprijzen worden meegenomen.